Biserica romano-catolică

Se află la sud de drumul principal (la dreapta) în apropierea şcolii, pe malul drept al pârâului "Kebelet". A fost construită în 1911. Din vechea biserică construită în stil gotic au rămas doar câteva pietre sculptate zidite în gardul care înconjoară biserica. Monumentul memorial aflat în vechiul centru al comunei a fost înălţat în cinstea eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale (este opera sculptorului Clujean Benczédi Sándor).

 

Biserca unitariană

Biserca unitariană
Csigadomb
Apa minerală de la Corund (Băile Corund de odinioară)
Se află la est de drumul principal (la stânga), în strada care duce la piaţă, pe o moviliţă. Este înconjurată de zid fortificat din piatră. Orga bisericii a fost construită în 1822. În Cimitirul unitarian găsim monumente funerare cioplite din lemn, numite "kopjafa", produse minunate ale artei populare, obiecte sculptate simbolizând bărbatul, femeia sau copilul.

Rezervaţia geologică Dealul Melcilor

Pe o suprafaţă de câteva hectare în graniţa de nord a Corundului, la 2 km depărtare de comună, vizavi de Árcsó, în apropierea drumului principal, la o înălţime de 643 m de nivelul mării, se întinde muntele numit Rakodó-hegy sau Rezervaţia geologică Dealul Melcului.

Aragonitul din Corund este rezultatul apelor sărate, care izvoresc de aici şi a depunerilor de calcar. În locul minelor de aragonit de odinioră putem vedea filoane alcătuite din calcit şi aragonit, pietre de izvor, borsókő, depuneri de travertin. Dacă în apele sărate de aici ajung plante sau alte obiecte, după scurt timp se formează în jurul lor o crustă învelitoare şi îşi schimbă culoarea. Schimbarea ulorii se datorează mai ales minereurilor fieroase, iar culoarea galben descis, stratificării sulfului. Aragonitul a fost şi este folosit ca piatră ornamentală atât în arhitectura exterioară cât şi în cea interioară. Substanţa separată (kivalt anyag) este vestita piatră semipreţioasă, aragonitul din Corund, minerit chiar până în secolul nostru. Dat fiind, că este vorba despre un fenomen unic, populaţia zonei o numea „piatra preţioasă secuiască”.

Apa minerală de la Corund (Băile Corund de odinioară)

Pe locul băilor de odinioară - în secolul al XIX-lea una din cele mai cunoscute băi din Transilvania - găsim azi numai Cabana Árcsó şi două izvoare cu apă minerală cu debit redus, la 1,2 km nord de centrul Corundului. Apa mezotermală, cu un debit de 25.900 l/zi practic a dispărut în urma efectuării unor foraje de adâncime în anii 1950, debitul maxim măsurat azi fiind de doar 4000-4300 litrii pe zi.

Izvorul sărat de la Corund

Izvorăşte lângă drumul DN 13A, în partea dreaptă a pârâului Corund, în aşa numita "casa cu sare". Folosirea apei a fost reglementată încă din timpul domniei împărătesei Maria-Terezia, astfel că în fiecare zi de miercuri cei de la Corund aveau dreptul de folosirea apei, iar în zilele de sâmbătă cei din comuna Atia. Apa a fost pusă în butoaie de lemn, cărate cu căruţă, fiind folosită în gospodării, cât şi pentru animale. Cei de la Corund, extrăgeau sarea din apa prin fierberea apei şi schimbau sarea obţinută cu cereale în satele vecine.

Árcsó

În apropierea intersecţiei spre Atia, la graniţa comunelor Corund şi Atia, popasul Árcsó oferă loc de odihnă pentru turişti. Merită să te opreşti la izvorul de apă sărată, şi după o plimbare de jumătate de oră, vizitând izvoarele de apă minerală să fii întâmpinat la cabana Árcsó. Înseamnă o plimbare de 1,5 km.